Case Study: GCU Flowers and Lace

img_2299

LaceFence screen with an Iris Foetidissima handwoven pattern

A new academic year is underway, and the finishing touches have been added to Glasgow Caledonian University’s Heart of Campus project. Over the summer period, the remaining elements of the Restaurant and Study Club spaces were installed, and we are pleased to see how well they work now that the students have returned and the campus is fully occupied.

If you have followed the story of the Heart of Campus on our blog or website, you will know that we opened up the entire ground floor area of the George Moore Building which created a blank canvas for the main restaurant space. Some bold design decisions were made for this space, including the huge installation of a timber slatted ceiling, a central wash-up space designed to resemble a boulder and some intricate lace fence screens which have only just been fully installed.

img_2306

6-panel sliding screens with Dicentra or Lamprocapnos spectabilis

Opening up the space created an opportunity to populate the floorplate with a range of islands generating different types of spaces for different activities. The main walkways are highlighted in different materials and bespoke fitted furniture is used to define the perimeters of these islands. Some spaces are relatively open and can cater to groups of different sizes; others are more intimate and suitable for study or informal meetings.

To emphasise the delineations, we proposed a series of screens, some of which are formed as an extrusion of the timber slatted ceiling above. To provide a contrast to the timber we sought a complementary screening solution that would reflect the landscaped courtyards that flank the restaurant, and in doing so, form a connection between the external and internal spaces on campus. Churchman Landscape Architects based their designs for the courtyards around the 19th-century discoveries of the ‘Scottish Plant Hunters’. In consultation with Chris Churchman; key plants, flowers and trees were identified as starting points for the screens.

img_2295

LaceFence screen with Pseudotsuga Menziesii (douglas fir cones)

LaceFence / De Makers Van are a design company with bases in Amsterdam and Rotterdam. The material they produce is constructed from standard chain-link fencing material that transcends its usual industrial aesthetic with the addition of hand woven patterns that are incorporated into the linkage. Standard patterns are available, but we opted to supply LaceFence with images of the plants and flowers from the Plant Hunters concept. Once LaceFence had converted the images into patterns, the screens were then fabricated by hand at their facility in India.

It took a little work to convince our clients of the suitability of this hitherto industrial product. However, once students involved in our collaborative design meetings saw the material their enthusiasm proved compelling.  We are delighted with the final result and believe that the restaurant is another facility which sets GCU apart as one of the most innovative and design aware Universities in the UK.

img_2309

4-panel sliding screens with Dicentra or Lamprocapnos spectabilis alba

 

Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: